dimarts, 3 de gener del 2012

SABÓ DE CASA


Avui farem una mica de sabó... uns 18 litres en total.
Aquest sabó és molt fàcil de fer, només necessitem uns 30 minuts per la preparació i després reposarà uns quatre dies fins la fase final en la que omplirem les ampolles.
Quan era petita vivia a Barcelona amb la meva família, la mare feia de tot en aquella casa: conserva, sabó, llonganisses, melmelades, confitures ... Recordo que a mi no m’agradava veure la mare sempre a la cuina fent tantes i tantes coses, però els temps canvien i un dia li vaig proposar que m’ensenyés a fer sabó. Ella no s’ho podia creure i va acabar al youtube com a professora improvisada de sabonaires de nova fornada.
 La recepta de la mare és una mica intuïtiva, no mesuraven res en la seva època, diu que no tenien ni balances ni res, mireu-la com treballa:



La nostra recepta és molt més senzilla, me la va passar la Teresa, una companya de feina i li hem fet un parell de variacions. Primerament prepareu els ingredients i els estris, us poso la llista

Estris:

Una galleda amb capacitat per uns 18 litres
Una cullera de fusta ben llarga
Una bàscula per pesar la sosa
Una gerra mesuradora i una batedora elèctrica (per guanyar temps)

Ingredients:

1 litre d’oli usat que haurem prèviament filtrat dues vegades (una per guardar-lo i l’altra abans d’usar-lo)
300 grams de sosa càustica en escames o en perles
1 litre de sabó líquid de Marsella
3 litres d’aigua

PROCEDIMENT

Posar en una galleda tres litres d’aigua neta i afegir lentament i amb molta cura la sosa càustica, en aquest moment tenir molta cura ja que la sosa és molt corrosiva, si voleu assegurar-vos de no tenir cap ensurt, podeu posar-vos uns guants de goma i fer aquest pas a prop d’una finestra una mica oberta, per que els vapors no siguin tan directes.
Un cop posada la sosa a l’aigua cal remenar amb molta cura, fins que es dilueixi completament. Acte seguit filtrarem l’oli usat i l’afegirem a la dilució d’aigua i sosa lentament, remenant una mica amb la cullera de fusta. Ara és el moment d’agafar la batedora elèctrica i amb molta cura posar-la fins al fons de la galleda (no fos que ens esquitxés) farem funcionar la batedora a la velocitat més lenta durant 3 o 4 períodes d’un minut seguit en dues ocasions. A continuació afegirem el sabó de Marsella que li donarà més consistència a la barreja i augmentarà l’olor característica d’aquest sabó. Al posar el sabó de Marsella, hem de tornar a barrejar amb la batedora de la mateixa manera que ho hem fet abans. En acabar, hem de posar la galleda en un lloc on no hi hagi massa fred, jo la poso en una banyera que no usem, ja que el fred no “li convé”.
Cal que cada dia remenem una mica aquest sabó unes tres o quatre vegades i durant uns cinc minuts màxim.
Passats uns quatre dies (no passa res si en passen més –nosaltres hem marxat 15 dies de vacances i en tornar el sabó estava perfecte-) cal afegir-li uns 10 o 15 litres d’aigua ben calenta. Nosaltres ho fem poc a poc, 2 litres cada vegada i anem barrejant amb energia amb la cullera de fusta. Si queda massa líquid, no cal patir, deixar-ho reposar uns dies més i tornar a afegir aigua calenta.
La mare m’ha explicat que de vegades no li sortia el sabó i el deixava a dalt de casa, a les golfes, fins i tot durant un mes i després s’obrava el miracle i en remenar el sabó moll que quedava era molt bo per llevar les taques de la roba.
Recomanem esperar uns 30 dies després d’embotellar perquè s’evapori la sosa càustica i el sabó no sigui massa agressiu ni per la roba ni per la rentadora.

¿Com usar aquest sabó?

Nosaltres el fem servir per la rentadora amb la dosificació d’un tap cada vegada, però també serveix si l’apliqueu directament a les taques i per netejar els electrodomèstics blancs (microones i nevera) No l’useu per rentar plats ni el terra, no queda bé.
Ànim i us desitgem tota la sort!!!

2 comentaris:

  1. No sembla gaire difícil. Prometo provar-ho algun dia... En els temps que corren tothom hauriem d'acostumar-nos a pràctiques similars.
    Enhorabona pel bloc! I like it very much!

    ResponElimina
  2. Gràcies MAitusca, no és gens difícil i es pot començar per fer només mig litre d'oli, així és fa més fàcil de manipular, mai no queda malament perquè sempre es pot recuperar i neteja molt bé
    Petons als tres

    ResponElimina